Η καλύτερη τυρόπιτα της πόλης

Η καλύτερη τυρόπιτα της πόλης

Υπάρχουν κάποια μέρη στην Αθήνα που νομίζεις ότι βρίσκονταν εκεί από πάντα.

Ή τουλάχιστον πολύ καιρό πριν γεννηθείς εσύ.

Αυτά τα μέρη νιώθεις την ανάγκη να τα ανακαλύψεις ακόμα και αν δεν ξέρεις γιατί ακριβώς. Ίσως σε μαγνητίζει η ιστορία τους και η ικανότητα τους να έχουν επιβιώσει μέσα από αντίξοες συνθήκες καταφέρνοντας να διατηρήσουν ακέραιες την ποιότητα και την πελατεία τους.

Ένα από αυτά τα μέρη είναι το τυροπιτάδικο Μαμ το οποίο βρίσκεται Σταδίου και Πεσμαζόγλου γωνία και είναι τόσο μικρό και τόσο διακριτικό που υπάρχει περίπτωση να μην το παρατηρήσεις αν δεν ξέρεις ή αν δεν έχεις ακούσει κάτι γι’ αυτό. Η παρουσία του στην πόλη μετράει κοντά στις έξι δεκαετίες. Από τότε χιλιάδες τυροπιτάδικα έχουν ανοίξει στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Κανένα, όμως, δεν μπόρεσα να αποκτήσει την φήμη του.

Ο λόγος της επιτυχίας του βρίσκεται μόνο στην επίμονη διάθεση του να υπηρετεί τις αρχές του προσφέροντας μετρημένα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί στο δικό του εργαστήριο μόνο από αγνά υλικά. Στο Μαμ δεν θα βρεις ψυγεία φορτωμένα με κατεψυγμένες τυρόπιτες. Τα πάντα είναι φρέσκα. Ψημένα εκείνη την ώρα, μοσχομυριστά και απίστευτα εύγεστα. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει, πάντα, πολύς κόσμος συγκεντρωμένος μπροστά στις μικρές, γυάλινες βιτρίνες του.

Με την πρώτη ευκαιρία, κάνε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Το περπάτημα, εξάλλου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις τις δονήσεις ενός μέρους. Και καθώς θα περπατάς, προσέγγισε το Μαμ και ζήτησε μια λαχταριστή τυρόπιτα κουρού. Από την πρώτη, κιόλας, μπουκιά θα καταλάβεις την πλούσια γέμιση τυριού αλλά και την ποιότητα του φύλλου το οποίο δεν βαραίνει το στομάχι.

Απόλαυσέ την περπατώντας μαζί με ένα μπουκάλι νερό. Άσε την γεύση της να κυριεύσει το στόμα σου και σκέψου αν κάποια στιγμή είχε τύχει να δοκιμάσεις πιο νόστιμη τυρόπιτα. Το Μαμ είναι εγγύηση. Και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα επιστρέψεις για να ξαναγευτείς τις τέλειες πίτες του.

Οι γευστικές εμμονές δεν ησυχάζουν εύκολα...